Sportul in Romania de azi…

În general, sportul nu mai înseamnă întru totul sănătate, a ajuns să nu mai aibă nimic în comun cu jocul cinstit, iar cuvintele scriitorului englez George Orwell referitor la fenomen au ajuns în prezent tot mai potrivite. Acesta spunea că „sportul are de fapt legătură cu ura, invidia, lauda de sine, dispreţul faţă de toate regulile şi plăcerea sadică de a privi brutalitatea”, perfect adevărat astăzi, într-o destul de însemnată măsură.

România a ajuns cunoscută în lumea sportului mondial, în general, datorită unor valori individuale care de-a lungul timpului au ridicat privirea către drapelul tricolor aşezat sus în ierarhie, după caz, şi ascultând imnul naţional. Normal, cum bine ştim cu toţii, exemple sunt destule, şi dacă e să numesc, nu am cum să nu încep cu Nadia Comaneci, gimnasta „model”… care a câştigat cinci medalii olimpice şi a fost prima care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică; practic, se vorbea despre o atingere a perfecţiunii în sport!Şi dacă tot am numit una din marile valori sportive româneşti, să continui cu Ilie Năstase, „one man show” … cel mai mare tenismen român al tuturor timpurilor, cel care avea o fantezie debordantă şi care în orice moment era capabil de o mişcare total imprevizibilă. Marele Cristian Topescu îl descria cel mai bine : a€œA fost pentru noi mai mult decât un mare campion. Pentru două decenii a fost una din marile noastre speranţe. Prin forţa să de a fi, ne-a demonstrat că România poate fi peste tot, ne-a sugerat la nesfârşit că globul e al nostru, al oamenilor, şi nu va suporta la infinit legile reci, împotriva firii. Zâmbetul său a întreţinut speranţa mereu, chiar şi în momentele cele mai grele”. Şi ca să completez un „top 3”, nu-l pot omite pe genialul Gheorghe Hagi, cel care este considerat în unanimitate cel mai mare fotbalist român din istorie, supranumit încă din tinereţe „Maradona din Carpaţi”. Mereu strălucitor în Europa, mereu magnific la echipa naţională, momentele sale magice l-au recomandat ca fiind „zeul sufletelor” celor pasionaţi de fotbal.

Acum ce a ajuns sportul din România? A ajuns ca totul să se rezume la fotbal, mass-media „oferind”, fără să exagerez, cel puţin 70% din atenţie „sportului rege”, iar asta în ciuda faptului că la alte sporturi nivelul propriilor ligi, al echipelor naţionale sau ca performanţe individuale, în funcţie de sport, este mult peste cel al fotbalului, luând în considerare performanţele europene, desigur. Ce este mai grav, e că fotbalul a ajuns undeva destul de departe de noţiunea pură de „sport”.

E clar, totul se rezumă la marketing! Mass-media nu „haleşte” decât ce gustă omul de rând mai bine.

Euro m-a lăsat rece, şi-am rămas rece… (vorba lu Cheloo, parcă…)

(To be continued … )

Reclame

5 Comments »

 1. 2
  Christian Says:

  imi place articolul … dar cred ca undeva ai o mica greseala … si daca e considerat cel mai mare fotbalist roman din istorie, nu are cum Hagi sa fie considerat asa IN UNANIMITATE. cred ca ai uitat de marele Nicolae Dobrin. Normal ca toti cei din ziua de azi spun ca el e cel mai bun, ca doar pe vremea raposatului Dobrin nici parintii lor nu stiau ce e ala fotbal …

  in rest e foarte ok articolul, imi place. si nu, nu exagerezi cu acel procent de 70%. ba chiar eu as zice 80%.

 2. 3
  Andrei Sulugiuc Says:

  Intr-adevar e cam exagerat acolo cu unanimitatea, dar cu siguranta Hagi e cel mai reprezentativ, daca nu cel mai bun. Poate ca daca era permis de sistemul comunist transferul regretatului Dobrin la Real Madrid, ajungea intr-adevar cel mai mare fara sa mai existe indoieli. Insa, Hagi ne-a reprezentat in Europa, iar asta e un detaliu important.

  Mersi de aprecieri !

 3. 4
  Amy Says:

  Pe scurt, sportul romanesc numai sport nu e. Totul se leaga de castigurile financiare, nu se prea mai ia in considerare originea activitatii.
  De acord, fotbalul este ridicat prea mult in slavi. Si pentru ce? Pentru ca a devenit un sport de contact? Pentru ca se bat astia mai rau ca in NHL sau la rugby? Sa fim seriosi…
  Iar sporturile care fac diferenta pentru romani, in care se iau medalii si se castiga competitii sunt aproape ignorate… Nu ca as fi eu marele exemplu de patriotism, dar aici chiar asa e.

  Oricum, foarte bun articol. 🙂


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: