Acu’ mai mult despre ce-i fotbalul…

Ramasesem in articolul precedent la faptul ca fotbalul a ajuns undeva destul de departe de noţiunea pură de “sport”.

Din ce motive? Relativ simplu:
1. A fi fotbalist e un vis pana la varsta de 12 ani pentru multi copii, fara ca acestia sa se gandeasca la altceva decat placerea de a juca fotbal. La varsta adolescentei, cei care s-au axat deja pe practicarea fotbalului de performanta, se gandesc in primul rand ca asta ar putea fi „meseria” lor de baza in viata. Alte orizonturi dispar, fotbalul ramane aproape totul, a ajunge fotbalist la cel mai inalt nivel in Romania si a activa constant acolo 4-5 ani, se numeste deja realizare. Salariile contractuale au ajuns la un nivel incredibil, iar aici repet, fiind vorba de tara noastra, in care nivelul salariilor fotbalistilor la nivel de prima liga, in medie, sunt inca minuscule raportat la fotbalul din Occident.

2. Patronii si conducatorii cluburilor de fotbal au ajuns treptat la asa numitele „concluzii psihologice” conform carora ei nu prea ar trebui sa aiba vreo legatura cu legislatia, iar aici pun in prim plan toti banii care se invart prin transferurile de jucatori, modul de salarizare a jucatorilor si tot ce tine de asta, tranzactii care trebuie sa fie filtrate prin lege, ca si in orice alt domeniu de activitate. De multe ori, unele articole din lege sunt sarite cu superficialitate in cautarea unui profit cat mai rentabil. Pana la urma, banul e totul, nu?

3. Un alt punct de plecare spre premisa pentru care fotbalul reprezinta un adevarat fenomen in prezent, este modul de a fi si de a se manifesta a suporterilor. Rivalitatile, in principiu, au fost mereu motivul de capatai al „bulinelor” negre care li s-au tot adaugat suporterilor romani, atat de omul de rand, cat si de „mai marii” tarii. De asemenea, modul lor de manifestare, in general, nu atrage decat pe cei care au cate ceva in comun cu „domeniul”. Cele mai mari rivalitati sunt, cum bine se stie, intre marile galerii din Bucuresti, care de-a lungul timpului s-au confruntat prin orice metoda posibila, de la torte in exces, bannere, coregrafii, cu sau fara rautati, cu trimitere la rivali pana la luptele de strada. Multi nu inteleg care este logica pe care se axeaza suporterii, insa putini realizeaza ca in viata toti avem pasiuni, si nebunii, cu sau fara adrenalina, energie si spirit de sacrificiu. Ei bine, pentru acesti oameni, echipele de suflet inseamna enorm, si spun asta din propria experienta. Sunt suporteri pentru care echipa favorita este totul, si chiar e vorba de sentimente aici, indiferent cat de ciudat pare pentru oamenii din „exterior”…

Lasă un comentariu